proteinpulver vaegttab

Proteinpulver og vægttab hænger ikke altid sammen! Den forklaring skal du få om lidt.

Du har sikkert både hørt og læst, at et højt indtag af proteiner medvirker til, at man taber sig. Du har sikker t også læst, at de lærde – det vil sige eksperterne – er delte i deres meninger om rigtigheden af dette. Uanset dette, så er det et faktum, at såfremt du følger en kur, hvor indtagelsen af hurtige kulhydrater reduceres (helt fjernes), og indtagelsen af proteiner øges, vil du opleve vægttab. Og det vil gå ganske hurtigt. Herudover handler disse kure om, at reducere frigivelse af insulin. Forenklet stillet op, handler det om, at kroppen skal være i overskud af proteiner, så forbrændingen koncentrerer sig om fedt, og ikke muskler. Min erfaring siger, at et indtag på mellem 2-2½ gram protein pr. kilo kropsvægt er det rigtige i forhold til vægttab.

Så er proteinpulver og vægttab vel foreneligt med hinanden?

Proteinpulver kan forkludre dit vægttab

Nu får du så forklaringen på, hvorfor proteinpulver og vægttab ikke altid går hånd i hånd. Hvis du vil opnå et effektivt vægttab, så er du nødt til, at skære alle de hurtige kulhydrater væk. Det vil sige sukker og beslægtede kulhydrater. Det eneste tidspunkt under en slankekur, du kan indtage sukker og andre hurtige kulhydrater, er lige efter hård træning. For da har kroppen også behov for hurtig omsættelig energi. Er din mission et betydeligt vægttab, så er sukker og sukkerstoffer no-go!

Tag nu et kig på varedeklarationen af dit proteinpulver – eller på de forskellige proteinpulvere du kan finde. Læg mærke til, at der under indhold af kulhydrater står ”heraf sukkerarter”. Læg også mærke til, at indholdet af sukkerarter er meget højt. Det skyldes for en stor dels vedkommende, at de fleste proteinpulvere er lavet af mælk, som indeholder laktose. Laktose er mælkesukker, og det kan ikke udelukkes, at der også er tilsat andre sukkerarter, fx ved tilsætning af smag.

Så skal du altså bare finde et proteinpulver uden kulhydrater for, at opnå vægttab?

Vi ved, at mælk indeholder store mængder protein, men også kulhydrater i form af sukker (laktose). Mælk har derudover den egenskab, at det har et højt insulin index, som ikke er godt i forhold til vægttab. Det øger simpelthen frigivelsen af insulin, som medvirker til ophobning af fx sukker. Når dette sker sendes der, populært sagt, besked til kroppen om, at forbrænde dette overskud af sukker frem for fedt, hvilket på sigt går ud over din muskelmasse. Og på den måde ophobes fedt med vægtøgning som resultat.

Derfor er proteinpulver i forbindelse med vægttab ikke altid godt.

Hvilket proteinpulver hjælper til vægttab?

Først og fremmest skal det siges, at det bedste er, hvis man kan opnå det daglige høje proteinindtag via kosten. Det er det mest naturlige, og man ved præcis, hvad man putter i munden. Føler du alligevel, at du skal tage ekstra proteinpulver for at opnå vægttab, så skal du undgå de mælkebaserede pulvere.
Der findes flere laktosefri proteinpulvere, som dog er baseret på mælk (valle/whey og kasein). Disse findes også helt uden kulhydrater, men de er baseret på mælk, og derfor ikke så egnede til vægttab. Der findes i realiteten kun én type proteinpulver, som opfylder ovennævnte betingelser. Altså betingelserne om, at det IKKE indeholder mælk og laktose, samt have et lavt indhold af kulhydrater.

Proteinpulver af æggehvider kan have en gavnlig effekt på vægttab. Men også hér skal du være opmærksom på indholdet, så læs varedeklarationen omhyggeligt. Jeg vil herunder vise dig tre forskellige varedeklarationer på æggehvide proteinpulver. Så kan du prøve, at se, om du kan finde det formentlig bedst egnede proteinpulver i forbindelse med vægttab:

proteinpulver_vaegttab_aeggehvider

Som du kan se, er der stor forskel på, hvad der fremgår af varedeklarationen. Alle tre proteinpulvere indeholder kulhydrater, men da de er baseret på æggehvider, som ikke indeholder kulhydrater er spørgsmålet, hvor de så stammer fra. De tilsatte sødemidler kan være årsagen, men det fremgår af kilder om sødemidlerne, at de ikke indeholder kulhydrater.

I forhold til, hvilket æggehvide proteinpulver du skal bruge i forbindelse med dit vægttab, må rådet være, at prøve dig frem. Brug pulveret i en uge, samtidig med, at du holder dig til din slankekur, og se, hvad der sker med din vægt. Øges dit vægttab med proteinpulveret, er det sandsynligvis godt nok. Står vægten stille, eller du tager på, så må du prøve det næste.

Hvis du vil se, hvilke proteinpulvere, der gemmer sig bag varedeklarationerne, så er hér de tre links:

Proteinpulveret med højeste proteinindhold og laveste indhold af kulhydrater (venstre)

Proteinpulveret helt uden fedt (midten)

Proteinpulveret med laveste proteinindhold og højeste indhold af kulhydrater (højre)

Husk nu, at du IKKE skal blande pulveret op med mælk! Brug vand.

Hvis du går efter de specielt designede proteinpulver til vægttab, så er hér en artikel og test, som kan give et fingerpej om, hvilke der kan være gode. Disse indeholder kulhydrater i større omfang, samt flere fibre for at opnå en længere mæthedsfølelse.