Proteinpulver til vægttab - nem slankekur

Proteinpulver til vægttab er en af de muligheder, der kan være med til at gøre en slankekur nem eller i hvert fald nemmere. Det er dog vigtigt at vide, at proteinpulver til vægttab ikke kan erstatte sund kost, men er et supplement til din kostplan eller diæt. Når du søger efter proteinpulver til vægttab vil du finde forskellige typer, hvoraf nogle er det, der kaldes måltidserstatning. Ja, faktisk bliver de fleste produkter omtalt som måltidserstatning.

Proteinpulver til vægttab eller måltidserstatning?

Måltidserstatning er måske nok ikke det helt rigtige udtryk for proteinpulver til vægttab, og så alligevel. Tanken med proteinpulver til vægttab er, at det skal kunne fungere som et mellemmåltid eller som reel erstatning for et enkelt måltid i løbet af dagen. Så på den ene side er betegnelsen såmænd god nok, men på den anden side giver udtrykket måltidserstatning (proteinpulver til vægttab) indtryk af, at det kan erstatte alle måltider, og det kan det ikke.

Der findes måltidserstatningsprodukter, som er fremstillet, så de rent faktisk kan erstatte alle dagens måltider, og dem behandler vi i en anden artikel. Det du dog allerede skal vide er, at disse produkter giver et dagligt kalorieindtag på helt ned til 700 kcal, og derfor minder om faste. Det er hårde kure, og selvom du altid vil se et hurtigere vægttab, når kuren kombineres med træning, så vil du mærke at din udholdenhed falder. Så disse måltidserstatningskure bør nok kun anvendes af personer, der skal have en kickstart til vægttabet, og ikke træner så hårdt.

Forskellen på proteinpulver til vægttab og proteinpulver

Som sagt er proteinpulver til vægttab konstrueret på en måde, så det kan erstatte mellemmåltider eller nogle hovedmåltider. Indholdet af vitaminer, mineraler og fibre er med til, at du ikke kommer i underskud, når du er på diæt. Og at du føler dig mere mæt end hvis du brugte et almindeligt proteinpulver. Når vi er på slankekur, er en kendt bivirkning tab af energi, som skyldes et lavere indtag af kulhydrater. Går du den hårde vej, så erstatter du de fleste kulhydrater med proteiner, og vil som regel opleve dette energitab. Bruger du proteinpulver til vægttab, får du lidt flere kulhydrater end ved et almindeligt proteinpulver, og det gør at energitabet ikke er så mærkbart.

En anden vinkel er, at hvis du træner, så har du brug for den ekstra energi, som proteinpulver til vægttab kan give dig, på grund af det lidt højere indhold af kulhydrater. Men uanset hvad, så er der tale om en hjælp til vægttabet og ikke en fuldgod erstatning for en ordentlig kostplan. Er du hardcore med din træning, så følger du sikkert en særlig tilrettelagt kostplan, og kombinerer dine kosttilskud efter den i stedet for.

Sammenligning af proteinpulver til vægttab

Hvordan skal man så sammenligne proteinpulver til vægttab, så det giver mening i forhold til at vælge det rette? I stedet for, at sammenligne ingrediens for ingrediens (om der er 0,1 g mere eller mindre vitamin eller mineral i er ikke så væsentligt), har vi set på de fire hovedingredienser protein, kulhydrat, fedt og fibre, og derudover kalorieindholdet pr. 100 g. I tillæg har vi samlet en plus og minus liste, som beskriver ekstra ingredienser eller fx mangler.

Self Omninutrition: Micro Whey Fit’n’Fast

Self Micro Whey Fit'n'Fast proteinpulver til vægttab

 

Indhold pr. 100 g (portion 47 g):
Kalorier: 320
Protein: 66 g
Kulhydrat: 8 g
Fedt: 3 g
Fiber: 14,8 g *

Læs eventuelt mere hos forhandleren →

Valleprotein Isolat, tilsat Grøn te ekstrakt, BCCA: 15,38 g og højt fiberindhold
Fiber indhold ikke oplyst på etiketten (men mon ikke det kommer efter vores henvendelse?)

*) Det fremgår af etiketten, at produktet indeholder fibre, men hvor meget er ikke oplyst. Vi har derfor spurgt Self Omninutrition, som oplyser at pulveret indeholder 14,8 g fibre pr. 100 g pulver.

Uanset hvilke produkttyper vi forbrugertester, så ligger Self Omninutritions med helt fremme på listen over de bedste. I forhold til proteinpulver til vægttab, må det være en individuel vurdering der afgør, om Self Micro Whey Fit’n’Fast hører til blandt toppen. Pulveret har, som det kan ses, testens højeste indhold af protein, som i øvrigt er valleprotein isolat, og det laveste indhold af kalorier.

Som nævnt tidligere, er kulhydrater vigtige for energiniveauet, men Fit’n’Fast indeholder ikke ret mange kulhydrater og Self Omninutrition oplyser ikke hvor stor en del, der er sukkerarter. Om der er nok kulhydrater i til, at kunne opretholde et fornuftigt energiniveau under en slankekur er forskelligt fra person til person.

Indholdet af fiber er afgørende for mæthedsfølelsen, og hvis proteinpulver til vægttab skal kunne erstatte et måltid, er det naturligvis vigtigt, at det kan skabe den rette følelse af mæthed. Derfor anser vi det også for vigtigt, at fiberindholdet er oplyst på etiketten. Nu har Self så pr. e-mail oplyst, at der er X g fiber pr. 100 g pulver i Fit’n’Fast. Kombineret med indholdet af fedt giver det en indikation af, at du kan opnå en vis mæthedsfølelse.

SK: Core Diet Protein

Core Diet Protein proteinpulver til vægttab

 

Indhold pr. 100 g (portion 25 g):
Kalorier: 376,9
Protein: 64 g
Kulhydrat: 24 g
Fedt: 2 g
Fiber: 4 g

Læs eventuelt mere hos forhandleren →

BCCA: 12,46 g, sukkerarter udgør kun godt 13 {8644e7eec76cc6cdcafcc07588cffd8008fad043cd3058b55876464fabcd0978} af kulhydraterne, kasein i proteinblandingen
Måske for højt indhold af kulhydrater, højere kalorieindhold

Core Diet Protein har også et højt indhold af proteiner for proteinpulver til vægttab. Proteinblandingen indeholder kasein, som er et langsomt omsætteligt protein. Det burde teoretisk set være med til, at holde mæthedsfølelsen i længere tid. Core Diet Protein udmærker sig i øvrigt ved, at det forholdsvis høje kulhydratindhold kun har 13 {8644e7eec76cc6cdcafcc07588cffd8008fad043cd3058b55876464fabcd0978} sukkerarter. Det vil sige, at pulveret overvejende indeholder langsomme kulhydrater, som jo er langt sundere end hurtige (sukker), og giver energi over længere tid. Måske er kulhydratindholdet en anelse for højt, men da vi som mennesker er forskellige, og reelt forbrænder forskelligt også, har det formentlig ikke den store betydning for de fleste. Og specielt ikke hvis kuren suppleres med træning. Det samme er i realiteten gældende for kalorieindholdet, som også er en anelse højere pga. kulhydraterne.

Indholdet af fibre i dette proteinpulver til vægttab, er ikke overvældende højt, men kombinationen af langsomme kulhydrater, fedt og fibre er med til at give mæthedsfølelsen. Igen er det individuelt, om pulveret mætter nok i forhold til at erstatte et måltid, og du må prøve dig frem.

SK: Diet Shake

Diet Shake proteinpulver til vægttab

 

Indhold pr. 100 g (portion 28 g):
Kalorier: 327,8
Protein: 50,6 g
Kulhydrat: 20 g
Fedt: 2,6 g
Fiber: 11 g

Læs eventuelt mere hos forhandleren →

Højere indhold af fiber, kasein i proteinblandingen
Kulhydrater er 100 {8644e7eec76cc6cdcafcc07588cffd8008fad043cd3058b55876464fabcd0978} sukkerarter, kun godt 50 {8644e7eec76cc6cdcafcc07588cffd8008fad043cd3058b55876464fabcd0978} protein

Diet Shake er fremstillet med et lavere indhold af proteiner, som dog udmærker sig ved at indeholde kasein for en langsommere omsætning. Indholdet af kulhydrater er på et niveau, som man kan forvente af proteinpulver til vægttab, som skal kunne være erstatning for måltider. Kulhydraterne består af 100 {8644e7eec76cc6cdcafcc07588cffd8008fad043cd3058b55876464fabcd0978} sukkerarter, hvilket vil sige de hurtige kulhydrater, som giver et øjeblikkeligt energi boost.

Diet Shake har et forholdsvis højt indhold af fibre, som medvirker til den mæthedsfølelse, som er så vigtig ved måltidserstatning. Der er nok ingen tvivl om, at følelsen af mæthed med dette produkt, på grund af dets sammensætning, deler vandende. Og igen er det nok et spørgsmål om, at prøve sig frem.

Det er vigtigt at understrege igen, at proteinpulver til vægttab er et supplement til et en kur, og ikke kan erstatte alle måltider på en dag. Spiser du normalt, men erstatter et måltid med et af pulverne, vil du reducere kalorieindtaget med omkring 5-600 kalorier pr. dag.

Vigtige pointer!

Det er mindst ligeså vigtigt at nævne, at proteinpulver til vægttab ikke skal bruges som mellemmåltider til en underlødig kost i den tro, at du så taber dig. Så vil du nemlig opleve det modsatte. Det er egentlig et simpelt regnestykke, for hvis du indtager det antal kalorier pr. dag, som får dig til at holde den nuværende vægt, så vil proteinpulver til vægttab brugt som mellemmåltider blot tilføre ekstra kalorier.

Vi kan ikke afgøre, hvilket af de nævnte proteinpulvere til vægttab, som er det bedste for dig. Du må ud fra dit kendskab til dig selv, se på indholdet og vurdere om du har fx ikke har brug for de ekstra kulhydrater, som Core Diet Protein og Diet Shake indeholder. Eller om du har behov for stor mæthedsfølelse og derfor vil vælge højt fiberindhold. I sidste ende er det nok et spørgsmål om, at prøve sig frem. Kalorieindholdet i alle tre produkter er så lavt, at det ikke har nogen større betydning for din kur.