bedste proteinpulver whey

Hvad er det bedste proteinpulver, er nok det spørgsmål, der bliver stillet de fleste gange, når talen falder på proteinpulver. Har man været i gamet i flere år, har man som regel også fundet sit eget ” bedste proteinpulver ”. Er man ny, og skal begynde at bruge proteintilskud, er det naturligvis en jungle, at finde rundt i for, at finde det bedste proteinpulver til og for en selv.

I denne artikel beskæftiger vi os med valleprotein eller whey protein, som det hedder på engelsk, og oftest betegnes som på etiketterne.

Definition af bedste valleproteinpulver

Der er sandsynligvis ingen producenter af proteinpulver, som vil undlade at kalde lige netop deres produkter, for det bedste proteinpulver. Ligeledes vil du finde mere eller mindre tvivlsomme tests og beskrivelser, der inddrager pris og smag osv. i testene af de bedste proteinpulvere. Da både pris og smag er en individuel vurdering – smag kan som bekendt ikke diskuteres – er det efter vores mening subjektive forhold, der ikke kan afgøre, om et pulver er det bedste proteinpulver. Disse vurderinger kan indgå i testtyper, som fx ”Bedste smag” og ”Bedst til prisen” eller lignende.

Definitionen af ” Bedste proteinpulver ” må tage udgangspunkt i kvaliteten og dermed renheden af proteinpulveret. Smag og pris er i den forbindelse underordnet.

I vores definition af det bedste proteinpulver, ser vi på indholdet af protein, typerne af protein, som pulveret indeholder, samt indholdet af aminosyrer, som er helt afgørende for evnen til at restituere og opbygge muskler. Endelig ser vi på indholdet af fedt og kulhydrater. Når du køber et proteinpulver, er det fordi du vil have et proteintilskud og ikke et tilskud af kulhydrater og fedt. Du kan nemt få kulhydrater og fedt fra din daglige kost, og når du lægger penge for et proteinpulver vil du naturligvis have så meget protein for pengene som muligt.

Proteinindholdet i proteinpulver

De fleste proteinpulvere på markedet indeholder mellem 70-80 % protein, og det skal de også, for overhovedet at have nogen fornuftig effekt. Kan du finde proteinpulvere med et indhold på 80 % protein og derover, har du fat i de bedste proteinpulvere. Er proteinindholdet 90 % eller derover, er der tale om de allerbedste. Det er meget nemt, at foretage en beregning af indholdet. På de fleste etiketter er der anført indhold pr. portion og pr. 100g. Dividér antallet af gram protein pr. portion med antallet gram pulver pr. portion og gang det med 100. For eksempel: hvis antal gram protein pr. portion 24 og antal gram pulver pr. portion 29,4 vil det samlede indhold protein pr. portion være 81,6 %.

Proteintyper du skal holde øje med

Når du læser etiketten på et proteinpulver, vil du oftest se tre forskellige typer protein. Du vil se valleprotein-isolat, hydrolyseret valleprotein og/eller valleprotein-koncentrat. Valleprotein-isolat er den reneste form for protein og dermed den bedste kilde. Hydroliseret valleprotein betyder, at proteinerne er brudt ned til mindre segmenter, der er nemmere og hurtigere at optage. Disse to typer proteiner er absolut de bedste kilder til protein. Valleprotein-koncentrat er ikke så filtreret, som de to foregående, og derfor indeholder denne type mindre protein. Du vil ofte se på varedeklarationen, at der står “proteinblanding” efterfulgt af en parentes med proteintyperne. Med mindre protein-isolat står først (hvilket det sjældent gør), så er der nok kun tilsat en meget lille mængde, alene af den grund, at producenten så kan hævde, at pulveret indeholder isolat. Protein-isolat er den dyreste form for protein, hvorfor pulvere med højt indhold af dette også er de dyreste. Kasein proteinpulver er også baseret på mælk, men indgår ikke i denne artikel.

Indhold af aminosyrer i proteinpulver

Protein og aminosyrer er uløseligt forbundet, og jo højere et indhold af de essentielle aminosyrer, også kaldet EEA, des bedre proteinpulver. Af disse essentielle aminosyrer, er der tre, som nærmest betegnes som anabolske aminosyrer fordi, disse er den største kilde til større muskler. De kendes under betegnelsen BCAA.

Kulhydrater og fedt

Som nævnt er indholdet af protein, og ikke kulhydrater og fedt, vigtigt når du vælger, hvad der er dit bedste proteinpulver. Det bedste proteinpulver indeholder ingen fedt og kulhydrater, eller en meget lille mængde. Fedt og kulhydrater er fyld, så opgaven er, at finde de produkter, der indeholder mindst muligt.

Det skal du se på før du køber

I vurderingen af det bedste proteinpulver, og inden du køber, bør du derfor se på følgende:

Proteinindhold (mængde protein pr. protion)
Proteintype (isolat før koncentrat)
Aminosyreindhold (BCAA mængde pr. portion)
Indhold af kulhydrater (mængde pr. portion)
Indhold af fedt (mængde pr. portion)

Vi har gennemgået en række whey proteinpulvere (valleprotein) ud fra ovenstående, som du kan læse mere om i Den Ultimative Proteinpulver Test.